Met de nieuw ingeslagen weg waarvoor Thorens heeft gekozen, worden bewezen technieken vanuit het verleden gecombineerd met de know-how van de 21ste eeuw. Noem het maar gerust back to the future. Thorens heeft zich voorgenomen om de beste te zijn in het ontwerpen en produceren van goede platenspelers en randapparatuur, wat blijkt uit de producten die het merk heeft geïntroduceerd en aangekondigd.

Thorens: nieuwe platenspelers

Tijdens de High End Show in München in 2019 introduceerde Thorens allereerst twee hagelnieuwe, betaalbare platenspelers: de TD 201 en TD 202. Betaalbaar, maar goed en degelijk met een fraaie, strakke vormgeving in een compleet, kant-en-klaar totaalpakket. En de eerste moderne Thorens platenspeler met een Direct Drive systeem in plaats van een snaaraandrijving: de TD 402 DD. Voorzien van onder andere automatische afslag, een carbon toonarm en veel bedieningsgemak belooft deze draaitafel een groot succes te worden.

Daarnaast introduceerde Thorens de TD 1600 en TD 1601 platenspelers, die zijn gebaseerd op de wereldberoemde TD 150 en TD 160, die ooit de basis hebben gelegd voor alle subchassis platenspelers ter wereld. Reden genoeg om die bewezen techniek samen te voegen met moderne wetenschap en kennis, wat uitmondde in deze twee prachtige en audiofiele draaitafels. Natuurlijk voorzien van dezelfde uiterlijke kenmerken als hun voorvaderen, maar dan in een veel luxere afwerking, voorzien van nieuwe technieken en materialen en niet te vergeten inclusief een high end toonarm.

 

Lees hier alles over de TD 1600 en TD 1601

Thorens TD 124 DD: nog een icoon ziet opnieuw het levenslichttd124dd

Er volgde nog een belangrijke introductie in München, namelijk die van de TD 124 DD. Jawel, een compleet nieuw ontworpen versie van die al even beroemde Thorens platenspeler uit het verleden, die vandaag de dag nog steeds populair is onder zowel audiofiele als verzamelaars. De originele TD 124 was een uiyterst precieze en betrouwbare platenspeler met een extreem snelle starttijd en de mogelijkheid om het draaiplateau stil te zetten. Ooit bedoeld als professionele platenspeler voor in de studio, vond de TD 124 langzaam maar zeker zijn weg naar de huiskamer van de audifiele luisteraar. 

Het ontwerp van de oude TD 124 bracht echter wel wat kwetsbaarheid met zich mee. Zo was deze 'idler wheel' aangedreven platenspeler wat betreft motor en rubbers enigszins gevoelig voor onderhoud en was de origineel meegeleverde toonarm na enkele decennia vaak niet meer in staat om met nieuwere generaties te kunnen wedijveren. Omdat de basis van de TD 124 echter op zeer veel fronten erg goed was, en omdat het uiterlijk met zijn retro-look nog steeds veel mensen aanspreekt, besloot Thorens om ook van deze speler een nieuwe versie te ontwerpen: de Thorens TD 124 DD. Waarbij 'DD'staat voor Direct Drive, een snaarloze, directe aandrijving van het draaiplateau.Ook een qua uiterlijk op de originele toonarm lijkende nieuwe arm werd ontwikkeld: de TP 124. 

De TD 124 DD die werd getoond in München betrof een prototype, maar naar verwachting zal de nieuwe TD 124 DD in 2020 zijn opwachting maken.

Gelimiteerd: de Thorens TM 1600

Een ander unicum, waarmee Thorens in München en bij liefhebbers van analoge weergave hoge ogen gooiden, was de introductie van een high-end Thorens spoelenrecorder/ bandmachine. Ook die stap is logisch, over de hele wereld zweren vertsokte audiofielen bij de weergave vanaf tape en zelfs vandaag de dag zijn er mastertapes en direct daarvan afkomstige kopieën leverbaar voor de liefhebber. De Thorens TM 1600 Tape Machine. is ontwikkeld in samenwerking met Ballfinger, specialist in Düsseldorf, en voegt een ander traditioneel analoog component toe aan het Thorens-productgamma. Het is een half track quarter-inch ontwerp met drie motoren. Het verwerkt haspels tot 10,5 "met snelheden van 19 of 38 cm / s. CCIR-equalisatie voor de meeste Europese opnamen en NAB voor Amerika en Azië kan worden geselecteerd. Een bewerkingsfunctie voor bediening met één hand is geïntegreerd. Basis voor de nieuwe machine is de nieuw ontwikkelde zeer compacte tapedrive van Ballfinger. Met slechts 50 mm hoogte geeft het een ontwerpvrijheid die nog niet eerder is waargenomen. De toonkop-- en capstanmotor zijn ver van elkaar geplaatst om een ​​zeer hoge signaal / ruis-verhouding te genereren. 

Kortom: analoge high-end van Thorens. De TM 1600 zal ook in de nabije toekomst beschikbaar worden, zij het slechts in een zeer beperkte oplage van 100 stuks. Voor de echte liefhebber, dus.

Thorens TM 1600 TD 1601

Thorens heeft in ieder geval bewezen genoeg ijzers in het vuur te hebben voor een mooie toekomst, waarin liefhebbers van analoge weergave (en met name vinyl) zich op mogen verheugen. Het merk, dat al sinds 1883 bestaat, heeft nog steeds een enorme invloed op de platenspelerindustrie en biedt met prachtige ontwerpen en hoogstaande producten alles, wat een muziekliefhebber zich kan wensen.

 

Bekijk hier alle Thorens producten