Thorens TD 160 TD 1600

De Thorens TD 1600 en TD 1601 werden tijdens de High End Show in München in 2019 geïntroduceerd door Thorens-frontman Gunter Kürten. En daarmee ging het hart van veel liefhebbers van analoge weergave over de hele wereld harder kloppen. Deze twee nieuwe spelers stammen namelijk direct af van wat wellicht de meest bekende en iconische platenspeler ooit was: de Thorens TD 160.

Waarom de Thorens TD 160(0)?

TD 1600Kürten gaf tijdens zijn overname van het merk en bedrijf Thorens in 2018 al aan, dat hij met het merk terug wilde gaan naar de audiofiele basis, die het succes van het merk Thorens wereldwijd heeft gevestigd vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Thorens geloofde in kwaliteit, gebruikte toen al hoogwaardige onderdelen en materialen en vond in 1965 met de TD 150 (met zijn subchassis constructie) een geweldige basis voor het ontwerpen van een goede platenspeler uit. Die techniek wordt door sommige andere merken nog steeds gekopiëerd en ook Thorens zelf heeft het concept nooit verlaten bij enkele platenspelers uit hun productgamma. Met een licht verbeterde versie in 1969 werd de basis gelegd voor de platenspeler die uiteindelijk de wereld zou veroveren, en in 1972 zag de eerste Thorens TD 160 versie het levenslicht.

Deze Thorens TD 160 was (zeker voor die tijd) erg betaalbaar, maar bezat audiofiele eigenschappen. De draaitafel bestond uit een echt houten plint, werd geleverd met een goede toonarm (de TP16 met zijn bekende 'taartschep'-vorm voor de headshell) en bezat een zwevende subchassis constructie met een 3-punts geveerde ophanging, die zowel het armboard als het draaiplateau droeg. De bediening was puur handmatig, maar met een geïntegreerde toonarmcue met kabelbediening. Net als de TD150 gebruikte de TD160 een synchrone 16-polige tweefasige wisselstroommotor die zijn pitchprecisie afleidde door de netfrequentie vast te zetten op dezelfde manier als een elektrische klokmotor uit die tijd. Zowel de (eveneens iconische) TD 125 MkII als de TD 160 delen hetzelfde 7 pond zware gegoten zinken draaiplateau en hetzelfde 10 mm plateaulager. Thorens bracht in de daaropvolgende decennia diverse varianten op de originele TD 160 uit, maar de basis bleef grotendeels gelijk. Nu, een halve eeuw later, bestaan veel van deze spelers nog steeds en zijn het gewilde objecten voor verzamelaars geworden.

De Thorens TD 1600: traditie in een modern jasje

Die degelijkheid van toen brengt Thorens terug in de TD 1600 en zijn wat luxere kompaan, de TD 1601. Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van legndarische Thorens platenspelers. Kürten en zijn team borduren met de nieuwe TD 1600/ 1601 voort op de traditie die werd gelegd met de TD 150 en TD 160, bijna een halve eeuw geleden. De nieuwe Thorens draaitafels hebben nu echter een subchassis dat vrijwel vrij is van schommelingen, bezitten een krachtige en uiterst precieze motorbesturing en zijn voorzien van een uiterst nauwkeurige toonarm. Zo legt Thorens opnieuw de basis voor eersteklas geluidskwaliteit vanaf vinyl in de 21ste eeuw. De TD 1601 voegt nog wat extra luxe en gemak toe, zoals het comfort van een elektrische lift, een een contactloze automatische uitschakelfunctie en gebalanceerde uitgangen.

TD 1601 design

Horen is geloven! De Thorens TD 1600 en TD 1601 laten u weer decennialang genieten van het beste dat vinyl kan bieden. Deze platenspelers zijn medio november 2019 leverbaar.

Bekijk de nieuwe generatie Thorens platenspelers