Thorens

Thorens werd opgericht in 1883 in Sainte-Croix te Zwitserland en is daarmee het oudste merk voor consumentenelektronica. Het productportfolio omvatte aanvankelijk muziekwerken, muziekdozen, fonografen, grammofoons en mondharmonica’s. Zelfs scheerapparaten met een veermechanisme zijn terug te vinden in de productgeschiedenis van Thorens, dat zich later volledig richtte op elektrisch aangedreven platenspelers en platenwisselaars.

Thorens TD 124: de basis van succes

Vintage Thorens TD 124 Ad

Het jaar 1957 vormt een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van het bedrijf. In die tijd kwam de Thorens TD 124, een platenspeler met complexe mechanica, op de markt. Dit vestigde de faam van het merk Thorens onder vinylliefhebbers over de hele wereld. Temeer omdat in 1958 stereo werd geïntroduceerd. Hoewel ontworpen voor professioneel gebruik, verhuisde deze platenspeler al snel naar de woonkamer. Vele TD 124’s zijn individueel herbouwd en getuned en zelfs nu nog, meer dan 60 jaar na de marktintroductie, worden de resterende exemplaren soms tegen exorbitante prijzen verhandeld.

In 1965 volgde opnieuw een belangrijke mijlpaal in de omvangrijke Thorens-geschiedenis, die van grote invloed bleek te zijn op de ontwikkeling van latere platenspelers van verschillende fabrikanten. Het model TD 150, een onopvallende, goedkope kleine draaitafel die een tot dan toe nog onbekende manier gebruikte om het draaiplateau en het aftastingsmechanisme te isoleren ten opzichte van de motor en de basis van de behuizing: het verende subchassis. Dit eenvoudige model werd dus het model van hele generaties platenspelers en andere apparaten. Zelfs het beroemde cultmodel van een bekende Schotse leverancier is gebaseerd op de TD 150. Bovendien werd het model TD 150 gebruikt om de productie van de Zwitserse Jura naar Baden in Duitsland te verplaatsen. In Lahr werd samen met de studiofabrikant EMT een fabriek gekocht. Het merk "Thorens" zelf bleef echter in Zwitserland.

In de daaropvolgende jaren werd het subchassis-principe verder ontwikkeld in andere modellen. Hierbij springen natuurlijk de Thorens TD 125, de TD 160-serie met haar afgeleiden en natuurlijk de beroemde TD 126-modellen in het oog. Vanuit het perspectief van vandaag is dit het technische "DNA" van het merk Thorens, de basis waarop de reputatie van het merk is gebaseerd. Aanvullend werden deze modellen altijd vergezeld van een zeer goede prijs-prestatie-verhouding. Degelijke technologie en goed geluid voor een eerlijke prijs. Precies waar het merk "Thorens" voor stond.

In de jaren '80 werd een parallelle lijn van modellen toegevoegd, die nu bladveren gebruikte in plaats van de bewezen conische veren. Dit mondde uit in de modellen TD 520, TD 2001 en TD 3001. Beide lijnen werden parallel geproduceerd en vonden wederom hun respectievelijke liefhebbers.

Het Thorens-DNA

Terwijl de CD zijn triomftocht begon en de wereld van vinyl steeds kleiner werd, voelde ook Thorens de verandering en moest het merk aan het eind van de jaren negentig vaarwel zeggen tegen de markt, ondanks verschillende reddingspogingen. De fabriek sloot de deuren en het bedrijf werd stopgezet. Eerdere pogingen om te diversifiëren met elektronische componenten, zoals cd-spelers en versterkers, faalden helaas ook. Het merk werd overgenomen door een Zwitserse handelaar en in de daaropvolgende jaren kwamen er verschillende nieuwe modellen op de markt. De focus van het productportfolio lag op goedkope automatische spelers, het klassieke Thorens-DNA was slechts af en toe terug te vinden in de producten.

Thorens Gunter KürthenIn mei 2018 nam Gunter Kürten, een oude bekende uit de Duitse audio-industrie, het merk Thorens over met een klein maar uiterst toegewijd team. Sindsdien is het voor hem en zijn team van groot belang om het oude, echte Thorens 'DNA' nieuw leven in te blazen. De wens om de oude deugden in nieuwe modellen te portretteren zonder het verleden te negeren. Binnen een jaar werd een reeks nieuwe Thorens modellen ontworpen en ontwikkeld voor serieproductie. De geheel nieuwe modellen die gepresenteerd werden tijdens de High End 2019 in München zijn een visuele herinnering aan de successen van vroeger tijden en series. Technisch gezien zijn bewezen ‘oude’ technieken gecombineerd met nieuwe ideeën, waardoor de modellen van de nieuwe TD 1600-serie een eigentijdse interpretatie hebben gekregen van alles wat muziekliefhebbers van de echte Thorens platenspelers gewend zijn. Bewezen snaaraandrijving, een subchassis, gereguleerde voedingen en een meer dan uitstekende toonarm, gecombineerd met een eerlijke prijs-prestatieverhouding vormen een solide basis voor hedendaags vinylplezier.

Het verleden als basis voor een gezonde toekomst

Met het nieuwe middenklasse model TD 402 DD werd voor het eerst een directe aandrijving in deze platenspelerklasse van Thorens gerealiseerd. De nieuwe incarnatie van de TD 124, de TD 124 DD, die ook getoond op de High End 2019 en later zijn opwachting zal maken, heeft ook een directe aandrijving. Hij heeft de macht om de beroemde sjabloon op te nemen en, ondanks een vertraging van ongeveer 50 jaar, nog een hoofdstuk toe te voegen aan het succesverhaal van het TD 124-model. En om de keten van analoge reproductie compleet te maken, introduceerde Thorens ook een audiofiele bandrecorder, de TM 1600, die vanaf 2020 in een beperkte oplage beschikbaar zal zijn.

Hiermee heeft Thorens de koers bepaald om enerzijds het verleden als basis te eren en anderzijds de audiofiele uitdaging aan te gaan voor de analoge muziekreproductie van de 21e eeuw.

 

Bekijk hier alle Thorens producten

Thorens in de 21ste eeuw