Paradigm Founder Series

Paradigm Founder: Precisie, Controle & Dynamiek

De pijlers waarop de Paradigm Founder luidsprekerserie heeft gebaseerd. Elk detail werd in het ontwerpproces behandeld alsof dat onderdeel het meest belangrijke component van het totale eindresultaat was. Het gevolg is een compromisloze weergave die vervoert. Keer op keer weer!

Voor het akoestische platform dat Founder heet heeft Paradigm nieuwe gepatenteerde technologieën ontwikkeld. Het nieuwe kastplatform is niet alleen een verbluffend ontwerp, de unieke vorm en geïntegreerde structurele versteviging levert akoestische prestaties die niet kunnen worden geëvenaard door traditionele vierkante dozen. Door geen enkel element onbesproken te laten, is Founder zoveel meer dan de som der delen.

Tijdens het uitgebreide onderzoeks-, ontwerp- en engineeringproces hebben de ontwerpers van Paradigm nauwkeurig en zorgvuldig gekeken naar de interactie van luidsprekers met hun omgeving. Het hedendaagse interieur biedt ontwerpuitdagingen die de afgelopen tien jaar nog prominenter zijn geworden. Steen, glas en hout zijn de materialen bij uitstek geworden en open concepten domineren. Het ontwerp van de oprichter is geëvolueerd met deze trend en is perfect geschikt om maximale prestaties te leveren in kamers die een uitdaging vormen voor traditioneel ontworpen luidsprekers. Of je nu geniet van films en muziek in een meer traditionele luisterruimte, of je huis uit de pagina's van Architectural Digest komt, je kunt er zeker van zijn dat Founder luidsprekers net zo goed zullen klinken als ze eruitzien.

De hoge mate van kwaliteit wordt daarnaast ook nog eens onderstreept door het feit dat Paradigm Founder luidsprekers volledig 'Crafted in Canada' zijn. Alles is in eigen huis ontworpen, geproduceerd en geassembleerd, wat een premium kwaliteit voor de eindgebruiker garandeert.

Paradigm Founder Serie: Precisie

Als we 'precisie' zeggen, bedoelen we de nuance, het detail en het realisme dat wordt bereikt wanneer een luidspreker 'het echt goed doet'. De Founder-serie bevat veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ontwerp, materialen en engineering om klasse-bepalende prestatieniveaus te bieden. Daarvoor maakt Paradigm gebruik van enkele unieke technieken:

Aluminum Magnesium Ceramic (AL-MAC™) High-Frequency Driver

Elke krachtige luidsprekerdriver (in dit geval de tweeter) moet zowel zeer sterk zijn (om vervorming te voorkomen) als zeer licht (om wendbaar, responsief en nauwkeurig te zijn). AL-MAC is Paradigms unieke mix van aluminium, magnesium en keramische materialen, die elk bijdragen aan het einddoel van grotere nauwkeurigheid en realisme. Hun speciale eigenschappen dragen bij aan het eindproduct dat niet alleen sterk en licht van gewicht is, maar ook een natuurlijke anti-resonantie biedt om ervoor te zorgen dat de tweeter niet alleen 'op papier', maar ook in de echte wereld ongelooflijk goed klinkt. Geavanceerde technologie, met echte voordelen, in praktische toepassingen: dat is waar het bij de Founder-serie om draait.

 

Aluminum Magnesium (AL-MAG™) Midrange Driver

Ook de AL-MAG middentoner is ontworpen om hetzelfde hoge prestatieniveau te brengen in het gebied waar onze oren het gevoeligst zijn, de middentonen. Als je ooit een luidsprekerrecensie hebt gelezen, krijgt het middenbereik doorgaans veel aandacht. En terecht. Van nature legt het menselijk gehoor de nadruk op zaken als stemmen. Bedenk hoe direct herkenbaar de stem van uw favoriete artiest of acteur klinkt. Het doel hier was om de midrange-driver zo realistisch mogelijk te laten klinken. Is dat niet de reden waarom je een mooi audiosysteem hebt? Waarheidsgetrouwe weergave? Met AL-MAG-technologie komt de Founder-serie weer een stap dichterbij.

 

Ultra-High-Excursion CARBON-X Unibody Bass Driver

De basis van menselijk luisteren begint bij de laagste frequenties. Om ultieme helderheid na te streven, heeft Paradigm een nieuwe technologie en hoogwaardige basdrivers ontwikkeld voor gebruik in de grotere vloerstaande modellen van de Founder-serie. Deze drivers gebruiken een conusconstructie uit één stuk voor extra sterkte, vooral bij hogere volumes, met de laagst mogelijke massa om ervoor te zorgen dat elk detail duidelijk hoorbaar is. Gecombineerd met de voor Paradigm kenmerkende ART Surround rolranden en de luxe Shock-Mount-technologieën is het resultaat een basdriver die zowel gedetailleerd als krachtig is, zoals het hoort.

 

Paradigm Founder Serie: Controle

Het verwerken van ongelooflijk goede technologie in een luidspreker betekent niets als de voordelen daarvan je oren niet bereiken. Door elk onderdeel aan te pakken, zorgden de Paradigm ingenieurs ervoor dat u de resultaten van hun harde werk in elke omgeving kunt horen.

 

Oblate Spherical Waveguide (OSW™)

De kamers waar we wonen en luisteren zijn in de loop der jaren drastisch veranderd. En terwijl het interieur van het huis is geëvolueerd, hebben veel luidsprekertechnologieën geen gelijke tred gehouden. Paradigm is van mening dat luidsprekers een natuurlijk verlengstuk moeten zijn van de 'look en feel' van uw kamer, terwijl ze ook een merkbare en realistische prestatieverbetering moeten bieden. Met als gevolg de Oblate Spherical Waveguide (OSW) tweeter-golfgeleider, uniek van Paradigm. De OSW helpt Founder Series-luidsprekers het hoofd te bieden aan de uitdaging van moderne omgevingen, die groter, opener en vol reflecterende oppervlakken zijn. OSW-technologie maakt gebruik van een nauwkeurige, natuurlijke geometrie om de output van de tweeter te focussen waar het er toe doet, het luistergebied. Naarmate u zich naar de zijkanten van het luistergebied verplaatst, neemt het uitgangsvermogen van de tweeter geleidelijk af, waardoor prestatieverlagende kamerreflecties worden vermeden. Een verminderde output aan de rand van de kamer betekent dat het geluid anderen die mogelijk binnen gehoorsafstand zijn, maar hun aandacht ergens anders willen vestigen, niet zal storen. In combinatie met een grotere, krachtigere magneet/motorstructuur met grotere efficiëntie en lagere vervorming, geeft OSW u beter geluid waar u het wilt, en minder storend geluid waar u dat niet wilt. Echte oplossingen voor het echte leven.

 

Perforated Phase-Aligning (PPA™) Lens

Perforated Phase Aligning (PPA) Lens-technologie is een perfect voorbeeld van 'vorm volgt functie'. De bewerkte metalen onderdelen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze beschermen ook de driverconus en bieden een aanzienlijk prestatievoordeel. Voor extra realisme zorgt de PPA-lens ervoor dat alle frequenties tegelijkertijd bij de oren van de luisteraar aankomen. Dit betekent dat alles realistischer klinkt, van de laagste bas tot de meest delicate details. De vloerstaande modellen van Founder krijgen deze behandeling ook op hun midrange-drivers, waardoor het geluid op een afstand voorspelbaarder wordt geprojecteerd. Dat maakt ze ideaal om van verder weg te luisteren zonder de geluidskwaliteit en detail in de kamer te verliezen.

 

Cascade-Fusion Bracing

Het eerste dat u op een luidspreker ziet, zou het laatste moeten zijn dat u hoort: de behuizing. Die van de Founder Series zijn niet alleen mooi en uniek voor het oog, maar hun ontwerp verbetert ook de prestaties. Hoe stijver en sterker een kast is, hoe minder resonantie en trillingen hij produceert, wat het geluid steevast verbetert. De Cascade-Fusion-versteviging in de gefacetteerde kasten van de Founder-serie is ontworpen om zowel de stijfheid te vergroten als eventuele staande golven die worden gegenereerd door de krachtige basdrivers te breken. De inherente sterkte van onze unieke geometrische kast helpt ook om energie over een groter oppervlak te verdelen, wat nog meer kracht en ondersteuning biedt dan mogelijk is met traditionele vierkante kastontwerpen. Deze ultrastijve constructie geeft de drivers een neutraal platform om vanaf te spelen, wat resulteert in een strakkere bas, meer helderheid en nog betere nauwkeurigheid. Deze prachtige luidsprekerkasten zijn dus "mooi om te zien, maar niet gehoord in de weergave".

 

 

Advanced Shock-Mount™ System

Bij de Founder-serie is elk detail belangrijk. Hoewel alle technologieën iets zijn waarvan je de voordelen kunt horen, zijn sommige meer gericht op wat je niet hoort: vervorming. Het Shock Mount-systeem is zo'n speciale technologie die draait om onzichtbaarheid, zowel visueel als sonisch. Hoewel Paradigm van haar drivers de "Stars of the Show" hebben gemaakt, zorgt de begeleidende technologie en innovatie ervoor dat al hun voordelen uw oren bereiken. Iets waar de ontwerpers erg trots op zijn, is het nieuwe Advanced Shock Mount-systeem dat speciaal is ontworpen om trillingen en resonantie tussen de midrange- en basdrivers en de kast te regelen. Door deze drivers mechanisch te ontkoppelen van de speciaal ontworpen en verstevigde behuizing, kunnen deze prestatieberovende trillingen niet worden overgedragen tussen de drivers en de kast, of tussen de kast en de drivers. Zonder deze resonanties blijven alle drivers vrij om een ​​puur, ongewijzigd geluid te leveren zonder hoorbare vervorming. Dit principe hebben we ook toegepast op de poten van de behuizing. Shock Mount-voeten dienen om de luidsprekerkast van de vloer te ontkoppelen, waardoor de schadelijke effecten van externe trillingen verder worden gecontroleerd en geëlimineerd. De poten kunnen zelfs van bovenaf worden afgesteld, zonder de kast te verplaatsen of te kantelen, zodat de luidspreker op elk oppervlak perfect waterpas staat. Er wordt verwisselbare hardware meegeleverd voor zowel tapijt als hardhouten vloeren, zodat u hoe dan ook alle prestaties hoort waarvoor u hebt betaald.

 

Paradigm Founder Serie: Dynamiek

Detail, helderheid, nauwkeurigheid, natuurgetrouwheid. Dit zijn woorden die vaak worden gebruikt om de kwaliteit van het geluid aan te geven, maar hoe zit het met de kwantiteit? Het herscheppen van een live optreden vereist dynamiek, of het vermogen om zachte geluiden, harde geluiden en alles daartussenin na te bootsen. Laten we eens kijken hoe de Founder-serie de breedste en krachtigste dynamiek voort weet te brengen.

 

Bruikbare output verhogen door vervorming te verminderen

Alle technologieën van Founder, van de drivers tot de voeten en alles daartussenin, zijn ontworpen om vervorming te verminderen en het meest nauwkeurige geluid mogelijk te maken. Studies hebben aangetoond dat luisteraars toleranter zijn voor hoge outputniveaus wanneer de vervorming lager is. Dit bewijst in wezen dat het de "ruis" in het geluid is die ons stoort, niet noodzakelijk het volume. Voor degenen die van luid houden, zit de Founder Series vol met technologie die vervorming vermindert en het bruikbare volume verhoogt. Als u ervan geniet vindt om (al is het sporadisch) het volume eens flink hoger te zetten, is Founder een ideale oplossing. Eentje die een natuurlijker, nauwkeuriger en aangenamer geluid levert, niet alleen bij lagere volumes, maar ook wanneer het tijd is om echt te rocken. Altijd beter geluid, dat is de manier.

 

Hoge output, zeer efficiënte componenten

Er is een beroemd citaat dat zegt: "Power is Nothing Without Control" en we zijn het daar helemaal mee eens. Daarom ontwerpt Paradigm luidsprekers die op elk volume schoon, gecontroleerd en gedetailleerd klinken. Ze doen dit door ervoor te zorgen dat alle drivercomponenten zijn ontworpen voor maximale belastbaarheid en output. Als ze een hoge output aankunnen, is perfecte weergave al stukken eenvoudiger. De spreekspoel- en magneetstructuur zijn geoptimaliseerd wat betreft dynamiek. Dit zijn de twee cruciale componenten die een luidsprekerconus heen en weer doen bewegen om geluid te produceren. De Founder-serie is ontworpen met magneten met een hoge vermogensdichtheid, conusranden met hoge uitslag en meerlagige spreekspoelen. Zelfs de koeling van de drivers wordt aangepakt om alles optimaal te houden, zelfs tijdens de meest veeleisende muzikale passages of intense actiescènes. Deze onderdelen zijn nauwgezet ontworpen, niet alleen om meer vermogen aan te kunnen, maar ook om een ​​sterke controle over de driver te behouden om vervorming verder te verminderen en de maximaal bruikbare output te verhogen. Immers, als een speaker niet goed klinkt als hij hard speelt, dan kan hij ook echt niet luid. Naast het ontwerpen van de componenten voor luider afspelen, heeft men ook aandacht besteed aan efficiëntie. In dit geval betekent dat dat zoveel mogelijk prestaties in een kleinere ruimte worden verpakt. Hoewel het waar is dat grote luidsprekers over het algemeen hogere volumes beter aankunnen dan kleine, is er een andere oplossing: technologie. Paradigm-ingenieurs bedachten een manier om de hoeveelheid bruikbare conus-oppervlakte te vergroten terwijl deze in dezelfde fysieke ruimte werd geplaatst. Wanneer fabrikanten woofermaten (5,25", 6,5" enz.) vermelden, meten ze meestal over het frame van de woofer, niet alleen over het bruikbare conusgebied. Dit kan sterk verschillen van merk tot merk. Met het exclusieve "Vertical Mounting System" biedt de Founder Series een groter bruikbaar conusgebied in zijn 5,5", 6", 7" en 8" woofers dan concurrerende ontwerpen die reclame maken voor "grotere" formaten. Meer output en minder lijvigheid kan alleen maar goed zijn. Is innovatie niet geweldig?

 

Bi-Amp voorbereid en een hybride ontwerp

Alle modellen in de Founder-serie kunnen Bi-amped of Bi-wired aangesloten worden. Dat betekent dat twee versterkingskanalen naar een enkele luidspreker kunnen worden geleid. Dit zorgt niet alleen voor een directere verbinding met de componenten in de luidspreker, maar verhoogt ook het beschikbare vermogen. De Founder 120H gaat nog een stap verder en bevat een interne 1000 watt versterker die de basdrivers aanstuurt. Met deze versterker die het zware werk doet, is uw versterker vrij om de midden- en hoge frequenties met veel minder inspanning aan te kunnen. Dit hybride ontwerp verbetert niet alleen de maximale output van de luidspreker, maar stelt Paradigm ook in staat om deze ongelooflijke prestaties in een kleinere kast te passen die is ontworpen als een geïntegreerd systeem. De krachtige versterker van de Founder 120H kan ook profiteren van het bekroonde ARC Genesis-kamercorrectiesysteem voor nauwkeurigheid op referentieniveau, ongeacht de (akoestische) uitdagingen van de kamer. Aangezien ARC Genesis deel uitmaakt van het besturingssysteem van de interne versterker, kan het worden gebruikt met elk merk elektronica dat u wilt aansluiten.

 

Paradigm Founder Serie: De verschillende drivers

 

Tweeter: AL-MAC High-Frequency Driver

De tweeter van de Founder luidsprekers is een 1" (25 mm) aluminium magnesium keramiek (AL-MAC) dome met een gepatenteerde Oblate Spherical Waveguide (OSW) en een geperforeerde Phase-Aligning (PPA) lens.

 

AL-MAG Midrange Driver

Het middenbereik van de Founder omvat een 6" (152 mm) aluminium magnesium (AL-MAG) conus met geperforeerde Phase-Aligning (PPA) lens, geavanceerd SHOCK-MOUNT isolatiemontagesysteem en een 2” hoge temperatuur meerlagige spreekspoel met geventileerde Apical-vormer.

 

Ultra-High-Excursion AL-MAG Bass Midrange Driver (Founder 40B en 80F)

De mid/bass driver van de Founder (alleen de 40B en 80F) is een 6" (152 mm) Ultra-High-Excursion Aluminium Magnesium (AL-MAG) conus met Perforated Phase-Aligning (PPA) Lens, Gen3 Active Ridge Technology (ART ) Surround met verticaal montagesysteem, geavanceerde SHOCK-MOUNT-isolatie en een 1,5 inch meerlagige spreekspoel voor hoge temperaturen met een geventileerde Apical-vormer.

 

Ultra-High-Excursion CARBON-X Unibody Bass Driver

De basdriver van de Founder is een 6” (152 mm), 7” (177 mm) of 8” (215 mm) Unibody CARBON-X-conus met ultrahoge uitslag, voorzien van Gen3 Active Ridge Technology (ART) surround (de rolrand) met een verticaal montagesysteem, geavanceerde SHOCK-MOUNT-isolatie en een meerlaagse spreekspoel van 1,5 inch voor hoge temperaturen met een geventileerde Apical-vormer.

Premium afwerkingen

De luidsprekerkasten van de Founder-serie zijn verkrijgbaar in meerdere prachtige, hoogwaardige afwerkingen. Walnoot en zwart walnoot hebben een gladde satijnen afwerking met kenmerkende houtnerven. De exclusieve Midnight Cherry en Piano Black hebben een luxe, met de hand opgewreven, hoogglans afwerking en bestaan uit meerdere laklagen.

Walnut
Black Walnut
Midnight Cherry
Piano Black

 

Extra innovaties in de Paradigm Founder Serie

 

ADVANCED Shock-Mount™ voetjes

Vloerstaande Paradigm luidsprekers zijn voorzien van geavanceerde Shock-Mount-voeten die de kast niet slechts één, maar twee keer van de vloer ontkoppelen, voor een uiterst effectieve ontkoppeling van trillingen. Verwisselbare accessoires zijn inbegrepen voor zowel tapijt als harde oppervlakken. De pootjes kunnen van bovenaf worden versteld om de kast gemakkelijk waterpas te zetten..

 

ADVANCED Shock-Mount™ System

De midrange- en basdrivers van de Founder-serie zijn mechanisch ontkoppeld van de frontplaat door het Advanced SHOCK-MOUNT Isolation Mounting System. Dit speciale montagemateriaal maakt gebruik van een elastomeer ophanging om overdracht van trillingen van de driver naar de kast en van de kast naar de driver te voorkomen. Door resonanties te elimineren, is de driver vrij om geluid zuiver en efficiënt weer te geven zonder hoorbare vervorming en maximale helderheid.

 

Dual-Sync™ Continuous Flux Motor

De nieuwe coaxiale midrange-driver die te vinden is op de center speakers uit de Founder-serie, maakt gebruik van de afgeplatte sferoïde vorm van OSW met een coaxiaal gemonteerde tweeter. Het behoudt detail en sonische focus binnen het brede en diepe geluidsbeeld door te fungeren als de golfgeleider voor de tweeter, waardoor de spreidingseigenschappen ideaal zijn voor elke luisterruimte. De door Paradigm gepatenteerde Dual-Sync continue fluxmotor heeft de beperkingen van gecombineerde magneetstructuren weggenomen en heeft een 'full-sized', lage vervorming en hogere output midrange tweetercombinatie, terwijl een relatief lage hoogte voor de center speaker behouden blijft, waardoor grotere plaatsingsflexibiliteit ontstaat.

 

Cascade-Fusion Bracing (interne versteviging)

Cascade-Fusion Bracing in de gefacetteerde kasten van de Founder Series verhogen de stijfheid en breken staande laagfrequente golven af. Dit levert een veel strakkere bas op met meer helderheid en nauwkeurigheid. Alle verstevigingen zijn uitgebreid versterkt, waardoor de kast een monoliet wordt die sterker is dan de som der delen. De inherente sterkte van het geometrische kastprofiel verdeelt de belastingspunten over een groter kastoppervlak en biedt meer ondersteuning en stijfheid dan kan worden bereikt met de traditionele vierkante kastgeometrie.

Bekijk de hele Paradigm Founder Serie

Bekijk alle Paradigm Founder modellen