Lumin klinkt nu nog beter dankzij LEEDH Processing

Lumin LEEDH Processing

Lumin voegde onlangs een extra feature toe, die bij het digitaal regelen van het volume een aanmerkelijke verbetering van de geluidskwaliteit tot gevolg heeft: LEEDH Processing.

Standaard algoritmes voor het digitaal regelen van het volume hebben niet zelden een negatieve invloed op de weergave kwaliteit door onder andere afrondingsfouten. Daarom wordt er vaak voor een analoge volumeregeling in een audiosysteem gekozen. Maar dankzij LEEDH Processing technologie behoren deze afrondingsfouten tot het verleden en is er sprake van een echte ‘Lossless’ digitale volume regeling. Een echt hoorbare verbetering, die een analoge volume regeling overbodig maakt.

Lumin-gebruikers hebben nu de mogelijkheid om LEEDH Processing Volume Control te gebruiken in plaats van het standaard processing algoritme. Deze feature kwam onlangs voor alle Lumin eindgebruikers beschikbaar via een (gratis) update. Na de update staat deze LEEDH Processing Volume Control in de optielijst binnen de Lumin App en die optie is standaard ingeschakeld.

Wat is LEEDH Processing?

LEEDH Processing

  • Een innovatief nieuw digitaal algoritme voor volumeaanpassing dat afrondingsfouten elimineert.
  • Past de amplitude van het digitale signaal nauwkeurig aan, zonder enige vormverandering en zonder enige vorm van informatieverlies.
  • Gebruikt efficiëntere volumewaarden voor gehele getallen om de integriteit van audio- informatie te behouden tijdens daaropvolgende DAC-conversie.
  • Lage processing voedingsvereisten ontlasten CPU-bronnen.
  • Maakt een voorversterker in veel systemen overbodig.

LEEDH Processing is een innovatie van Gilles Millot van Acoustical Beauty, een Franse fabrikant van high end audio die al verschillende patenten heeft voor zijn innovatieve ontwerpen en technologieën. Joël Chevassus, een fan van LEEDH Processing, had dit te melden in de Blue Moon Award winnende recensie van de Lumin X1 en de Lumin Amp:

Het meest indrukwekkende kenmerk van de combo verstopte zich in de X1-streamer met de nieuwe LEEDH-processor aan boord, die een voorversterker overbodig maakt, hoe goed ook. Lumïn zal ongetwijfeld het bedrijf worden dat LEEDH Processing voor PCM/DSD populair zal maken maakt voor heel betaalbare prijzen. LEEDH Processing heeft de prestaties van de netwerkspelers van Lumïn aanzienlijk verbeterd. Er is meer helderheid, meer detail, een beter timbre, hogere dynamiek en minder vervorming. Het is een beetje ingewikkeld om uit te leggen wat er precies gebeurt, maar zodra je LEEDH volumeregeling activeert, begrijp je onmiddellijk in welke mate alle gangbare voorversterkers hun eigen kleur toevoegen.

Over LEEDH Processing

Sommige digitale bewerkingen vergroten het benodigde aantal bits voor het coderen van het verwerkte signaal. Dit aantal bits kan dus de limiet van de DAC-conversie overschrijden, wat een afkapping van het signaal vereist. Deze afknotting tast een deel van de informatie in het signaal aan. Het LEEDH Processing-principe bestaat onder andere uit het minimaliseren van het aantal extra bits om het verlies van informatie door afknotting te verminderen of te elimineren. De LEEDH Processing-technologie maakt het mogelijk om de volgende digitale bewerkingen te optimaliseren:

LEEDH Processing

  • Volumeregeling
  • Up-sampling
  • Filtering
  • Bestandscompressie

De eerste commerciële toepassing van de LEEDH Processing heeft betrekking op de volumeregeling. Het belangrijkste probleem is om vast te stellen of de gebruikelijke afkapping van gegevens, vanwege de ruisvloer in D/A-converters, vergeleken met het LEEDH algoritme, in feite hoorbaar is of niet. Deze LEEDH technologie, die nu beschikbaar is op alle Lumïn-netwerkspelers, maakt een dergelijke A-B-vergelijking mogelijk, omdat de LEEDH Processing rechtstreeks kan worden aan- en uitgeschakeld via de instellingen van de Lumïn-app. Dan is het mogelijk om de gebruikelijke dithering- techniek te vergelijken met de gepatenteerde LEEDH technologie. Dus iedereen kan zich vergewissen van de voordelen van het LEEDH Processing volume en van het verlies van informatie die wordt gecreëerd door conventionele volumeregelaars binnen zowel het digitale-, ongeacht het aantal bits, als het analoge domein. En nog meer genieten van pure weergave van muziek met een Lumin product.

Naar alle Lumin producten